Στο Systemic Family Institute of Cyprus προσφέρεται συστημική οικογενειακή θεραπεία και συμβουλευτική καθώς επίσης εξειδικευμένα προγράμματα που καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειών.
Τι είναι οικογενειακή θεραπεία;
Η οικογενειακή θεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που εμφανίζονται μέσα στο οικογενειακό σύστημα, στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της οικογένειας ως ομάδας , αλλά και στη διατήρηση της ψυχικής υγείας κάθε μέλους ξεχωριστά.
Η οικογενειακή θεραπεία βοηθά την οικογένεια να έρθει σε επαφή με τα αποθέματα της, να αναζητήσει και να βρει λύσεις και ιδέες που την ενδυναμώνουν, να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, να αναζητήσει τρόπους επικοινωνίας και σχέσης που να αποτρέπουν την εμφάνιση συμπτωμάτων στα μέλη της. Μέσω της οικογενειακής θεραπείας η οικογένεια μπορεί να βιώσει την χαρά, την δύναμη και την ζωτικότητα που της αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη φάση στην οποία βρίσκεται.
Συνήθως οι οικογένειες προσέρχονται για θεραπεία όταν ένα παιδί εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα ή δυσκολία. Η οικογενειακή θεραπεία προσεγγίζει αυτό το σύμπτωμα ως μια πρόταση επικοινωνίας που περιέχει μηνύματα που αφορούν τις σχέσεις τους και ως μια μορφή κινητοποίησης για αναζήτηση μιας νέας ισορροπίας για το οικογενειακό σύστημα. Για αυτό και στόχος της οικογενειακής θεραπείας είναι ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου «σχετίζεσθαι» και η υιοθέτηση και χρήση νέων, εναλλακτικών και πιο υγιών τρόπων αλληλεπίδρασης. Για το λόγο αυτό συνήθως συμμετέχουν σε αυτή όλα τα μέλη της οικογένειας.
Oι οικογένειες μπορούν να επωφεληθούν από την οικογενειακή θεραπεία:
-
Όταν υπάρχουν θέματα που αφορούν τον κύκλο ζωής της οικογένειας και τα μεταβατικά στάδια της ζωής πχ. γέννηση ενός παιδιού
-
Όταν αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε αγχωτικό συμβάν που μπορεί να επιβαρύνει τις οικογενειακές σχέσεις και τη συναισθηματική κατάσταση των μελών της οικογένειας, όπως μια οικονομική δυσκολία, η πανδημία, η απώλεια ενός αγαπημένου προώπου.
-
Όταν τα παιδιά ή οι έφηβοι εμφανίζουν θέματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, κατάχρηση ουσιών, εξάρτηση από ηλεκτρονικά παιχνίδια, φοβίες, άγχος, ζητήματα διατροφής, ψυχοσωματικά συμπτώματα, κρίσεις πανικού κα.
-
Όταν τα παιδιά ή οι έφηβοι παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς όπως μη τήρηση ορίων, άσκηση βίας, αντικοινωνική ή παραβατική συμπεριφορά κα.
-
Όταν η οικογένεια αντιμετωπίζει προβλήματα επικοινωνίας και διαπροσωπικών συγκρούσεων
-
Όταν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις του ζευγαριού
-
Όταν οι γονείς βρίσκονται σε διάσταση ή βρίσκονται σε διαδικασίες διαζυγίου
-
Όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας ή χρόνιες σωματικές ασθένειες
Στην οικογενειακή θεραπεία πραγματοποιούνται συναντήσεις με ολόκληρη την οικογένεια και ξεχωριστές συναντήσεις με τους γονείς, τα παιδιά και τους έφηβους. Το setting καθορίζεται κάθε φορά ανάλογα την περίπτωση.
Μέσα από την οικογενειακή θεραπεία και τις διεργασίες και τις δυναμικές που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών της κάθε οικογένειας, τα οικογενειακά συστήματα εξελίσσονται, δυναμώνουν και γίνονται πιο ευέλικτα και ανθεκτικά.
Προγράμματα για Οικογένειες